UMDMUSIC ULTIMATE MUSIC DATABASE 
(Almost) Complete Database of Pop Music Česky

Last Update: June 28, 2022          Total of: 365 656 artists

English
Selection A-Z:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  1  ? 
Search for:
Own Searching

Calendar for 05.07.2022

New Releases...
New Dance Releases...
UK Charts...
US Charts...

Historical Charts
UK Singles
(1952-2022)
UK Albums
(1956-2022)
Billboard Singles
(1940-2022)
Billboard Albums
(1970-2022)
Radio Luxembourg Singles
(1980-1991)

Grammy Awards
Grammy Hall of Fame



Guest Book Notes Sources Acknowledgements

In spite of great effort, the author is not capable to ensure the absolute data integrity. Any suggestions, supplementary information and proposals about the site contents and/or design are welcome as well as the offers of cooperation, sponsoring, advertising etc.

This web was launched on June 1, 2000.

© Miroslav Jurčeka (1989-2022)
Line-Up Ex-Members Albums Singles Videos Movies Books Awards Links Various Refers
OLYMPIC
Prague, Czech Republic
*  1963

Line-Up:

OLYMPIC (photo)
 

Petr Janda - voc,g
Milan Broum - bg
Pavel Březina - kb
Martin Vajgl - ds (j.h.)

Former Members:

Pavel Bobek (voc, 1963-9/65); Miki Volek (voc, 1963-9/66)

Jiří Laurent (g, 1963-4/65); Ladislav Klein (g, 1/65-72)

Pavel Chrastina (bg,voc, 1963-3/69); Jan Hauser (bg, 3/69-1971); Jiří Korn (voc,bg, 1971-4/73); Ladislav Chvalkovský (bg, 4/73-11/73); Pavel Petráš (bg, 11/73-?)

Miroslav Berka (kb, 1963-6/87); Jiří Valenta (kb, 1985-4/20)

František Ringo Čech (ds, 1963-12/65); Jan Antonín Pacák (ds, 12/65-5/71); Petr Hejduk (ds, 5/71-12/85); Milan Peroutka (ds, 1985-5/13)

Milan Růžek (sax, 1963-9/65)

Jaromír Klempíř (ionika, 1963-9/65)

Josef Smeták (bas, 1963-9/65)

Albums Discography:

#TitleRelease DateLabelTypeUKUSA
1.Želva1968 Supraphon
2.Pták Rosomák1969 Supraphon
3.Jedeme jedeme1971 Supraphon
4.Olympic 41973 Supraphon
5.12 nej1976 Supraphon
6.Nebe nad hlavou1977 Artia
7.Marathon1978 Supraphon
8.Prázdniny na Zemi6/1980 Supraphon
9.Ulice2/1982 Supraphon
10.Olympic v Lucerně2/1983 Supraphon
11.Rokenrol4/1983 Supraphon
12.The Street1983 Artia
13.Laboratoř1984 Supraphon
14.Laboratory1984 Artia
15.Kanagom1985 Supraphon
16.Bigbít1986 Supraphon
17.Hidden In Your Mind1986 Artia
18.25 let1987 Supraphon
19.Když ti svítí zelená4/1989 Supraphon
20.20 nej1990 Supraphon
21.Ó jé5/1991 Supraphon
22.Jako zamlada4/1992 Supraphon
23.Live - Jak se lítá vzhůru6/1993 Monitor
24.The Best Of Olympic
(2CD)
6/1993 Supraphon
25.Balady1994 Supraphon
26.Dávno20.11.1994Best I.A.
27.Singly a rarity6/1995 Bonton
28.Vlak co nikde nestaví / Rock And Roll (1967-1990)7/1995 Bonton
29.Unplugged12/1995
30.Singly I9/1996 Bonton
31.Singly II10/1996 Bonton
32.Brejle2/1997 Best I.A.
33.Ondráš podotýká5/1997 Bonton
34.Singly III8/1997 Bonton
35.Singly IV8/1997 Bonton
36.Singly V, VI4/1998 Bonton
37.Singly VII1/1999 Sony Music/Bonton
38.Karavana10/1999 Best I.A.
39.... to nejlepší z Olympicu 12/2001 BestIA
40.... to nejlepší z Olympicu 210/2001 BestIA
41.The Best Of Olympic
(2CD)
9/2002 Sony Music Bonton
42.Dám si tě klonovat ...12/2003 Best I.A.
43.Stejskání6/2004 Best I.A.
44.Trilogy
(3CD)
11/2006 Best I.A.
45.The Best Of
(2CD)
1/2007 Supraphon
46.Sopka1/2008 Best I.A.
47.Komplet
(14CD box set)
4/2011 Supraphon
48.Olympic 50 Hity Singly Rarity
(5CD box set)
9/2012 Supraphon
49.Souhvězdí šílenců12/2013 Supraphon
50.Souhvězdí drsňáků31.10.2014
51.Kaťata2020

Petr Janda:

#TitleRelease DateLabelTypeUKUSA
1.Co je dobrý a co zlý9/1998 Best I.A.
2.Jedeme dál 2
& Petra Janů
11/2000 Monitor-EMI
3.3 Guitars
& Lubomír Brabec & Luboš Andršt
6/2004 Best I.A.
4.Jednou jó, jednou né10/2008 Best I.A.
5.Asi se mi nebude chtít22.04.2022

Singles Discography:

#SP/EP TitleRelease DateLabelUKUSA
1.Adresát neznámý / Roň slzy1964 Supraphon
2.Oh Boy / Hey Paula1964 Supraphon
3.Sweet Little Sixteen / Sealed With A Kiss1964 Supraphon
4.That's All You Gotta Do / Orange Blossom Special1964 Supraphon
5.Espado1964 Supraphon
6.Olympic Rock / Hully Gully1964 Amiga
7.Pickwick Tea / Bingo1964 Amiga
8.Oh, Boy / Hey Paula That's All You Gotta Do / Orange Blossom Special1964 Supraphon
9.Čaj pana Pickwicka / Olympic Rock1965 Supraphon
10.Memphis, Tennessee / Rave On1965 Supraphon
11.Hvězda na vrbě1965 Supraphon
12.Trezor1965 Supraphon
13.Fůra chyb1965 Supraphon
14.Měsíc / Podzimní nálada1965 Supraphon
15.Mary / Nebuďte kůzlata1965 Supraphon
16.Dej mi víc své lásky / Chci psát na kolenou
& Josef Zíma
1965 Supraphon
17.Never Mind1965 Artia
18.Memphis, Tennessee / Rave On / Olympic Rock / Pickwick Tea1965 Artia
19.Tak už to dál nejde / Smutný holič z Liverpoolu / Smutné ráno / Vzpomínka plíživá1966 Supraphon
20.Mary / The Story Of Bass Guitar / O'Darling, lieb mich mehr / Cinderella1966 Artia
21.Bloud král / Zahoď lásku1967 Supraphon
22.Snad jsem to zavinil já / Želva1967 Supraphon
23.Dej mi klín na oči unavený / Nejím a nespím1967 Supraphon
24.Z bílé černou / Zbytečná holka1968 Supraphon
25.Pták Rosomák / Svatojánský Happening1969 Supraphon
26.Kufr / Anděl1969 Supraphon
27.Story Of a Wonder / I'm Stupid / Midsummer Night / Pohřeb své vlastní duše1969 Vega
28.Dynamit / Otázky1970 Supraphon
29.Strejček Jonatán / Sluneční píseň1970 Supraphon
30.Čarodějka / Aeroplán1971 Supraphon
31.Strážce majáku / Inzerát1971 Supraphon
32.Agáta / Planetář1971 Supraphon
33.Tony / Závody lodí1971 Supraphon
34.Měsíc / Detektiv1971 Supraphon
35.Když Lola pila pátý drink / Hedy1972 Supraphon
36.Co tě napadá / Dobré ráno1972 Supraphon
37.Kroky / Lhář1972 Supraphon
38.Prý1973 Supraphon
39.Únos / Gramofon1973 Supraphon
40.Don Quijote de La Mancha1973 Supraphon
41.Slzy tvý mámy / Vrať mi moji hořkou lásku1973 Supraphon
42.Nebe nad hlavou1973 Supraphon
43.Slunce / Jdou děti, jdou1974 Supraphon
44.Klára / Už je jí líp1974 Supraphon
45.Samá voda, přihořívá / Už je čas1974 Supraphon
46.Já tam byl / Poslouchej mou píseň1974 Supraphon
47.Pojď blíž, pojď k nám / Mám chuť žít1975 Supraphon
48.Hůl1975 Supraphon
49.To znáš / Zázračný lék1975 Supraphon
50.Na to znamení stůj / Až se zítra probudíš1975 Supraphon
51.Nehoda / U přepážky č. 3061976 Supraphon
52.On1976 Supraphon
53.Černovláska / Dva klauni1976 Supraphon
54.Mám rád chvíle, kdy se něco děje / Nech to být1977 Supraphon
55.Ďábel Bumb / Létání1977 Supraphon
56.Ty slzy dávno vpila tráva / Sprcha1978 Supraphon
57.Máš ráda déšť / Nezapomeň1/1979 Supraphon
58.Ze života hmyzu / Hrál6/1979 Supraphon
59.Rip It Up / Johny B.Goode / Rock and Roll Music / Blue Suede Shoes1980 Supraphon
60.Dědečkův duch / Nejsem sám2/1980 Supraphon
61.Osmý den7/1980 Supraphon
62.Vlak, co nikde nestaví3/1981 Supraphon
63.Jasná zpráva / Kolemjdoucí
& Petra Janů
7/1981 Supraphon
64.Já je znám / Jasná zpráva11/1981 Supraphon
65.Dynamit / Nechoď do kláštera / Džbán / Elektrický valčík
& Hana & Petr Ulrychovi & Karel Kahovec & Zdeněk Svěrák
12/1981 Supraphon
66.Vzdálenosti (Země) / Strom1982 Supraphon
67.Okno mé lásky / Já6/1982 Supraphon
68.Blíženci / Nic víc9/1982 Supraphon
69.Láska trojdenní / Ten den1983 Supraphon
70.Bon soir mademoiselle Paris / Strejček Jonatán1984 Supraphon
71.Už je po... / Jen jedenkrát1984 Supraphon
72.Volný pád / Je to tvá vina1985 Supraphon
73.Co je vůbec v nás / Jako zamlada1985 Supraphon
74.Kanagom / Žárlíš1985 Supraphon
75.Jako tele na vrata / Já se oholím1986 Supraphon
76.Hry a slzy / Je to tak samozřejmý1987 Supraphon
77.Počkej až / Proč zrovna ty1987 Supraphon
78.Když ti svítí zelená / Naděje ve dvou7/1988 Supraphon
79.Každej chvilku tahá pilku / Inkoustová tečka12/1988 Supraphon
80.Ať / Promilujem celou noc
& Žentour
7/1989 Supraphon
81.Stejskání / Back To Love1990 Supraphon
82.Smečka psů / Stejskání5/1990 Supraphon
83.Záření / Nuda na zemi1992 Supraphon
84.Děťátko1999 Supraphon
85.Kaťata10/2020

Petr Janda:

#SP/EP TitleRelease DateLabelUKUSA
1.Jedeme dál / Všední dny
& Petra Janů
1984 Supraphon
2.Vlci / No tak příští úterý
& Bohuslav Janda
8/1988 Supraphon

Videos:

1. Unplugged - 1996, Best I.A.
2. Prázdniny na Zemi / 20 let Olympicu - 12/1997, Best I.A., 130 min
3. Ulice / Čtvrtstoletí Olympicu - 12/1997, Best I.A., 103 min
4. 1963/1973 - 12/2003, Best I.A., 120 min, compilation

Movies:

1. Prázdniny na Zemi (1979, directed by Jan Bonaventura)
2. Ulice (1982, directed by Jan Bonaventura)

Bibliography:

Jaromír Tůma: Čtyři hrají rock aneb Jasná zpráva o skupině Olympic (1983)
99 písní Olympicu v notách a obrazech
Petr Korál & Oldřich Zámostný: Vzpomínky plíživé aneb Jasná zpráva o Olympiku (2002, Best I.A.)

Awards:

1981 Czech Golden Voice
1982 Czech Golden Voice
1992 Czech Gramy Awards - Hall of Fame
1992 Melodie Awards Awards - Hall of Fame
1996 Czech Golden Voice
1997 Czech Music Awards - Band of the Year
1998 Czech Music Awards - Band of the Year
2000 Czech Music Awards - Band of the Year # 2
2001 Czech Music Awards - Band of the Year # 2
2002 Czech Music Awards - Band of the Year # 2
2003 Czech Music Awards - Band of the Year # 3

WWW Links:

http://www.olympic.cz
http://www.bestia.cz/olympic/

Various:

original name Big beat Olympic

Compilation Appearances:

"Až" on LP "13 fláků od Kaťáků" (1993, Monitor)

on the LP "Live - Jak se lítá vzhůru" (6/93) appeared Jan Antonín Pacák (ds), Ladislav Klein (g), Pavel Cgamestina (bg)

Petr Janda:

since 1990 own label Bestia

appeared on the SP:

Pohoda: Muzikantský blues (4/89, Supraphon)
Yvonne Přenosilová: Fešák (11/90, Supraphon)

appeared on the LP:
Pavol Habera: Palo Habera (5/91, Tommü)
Tři sestry: Alkáč je největší kocour aneb Několik písniček o lásce (12/91, Monitor)
Vilém Čok: 12 fláků (9/93, Bonton)
Chinaski: Chinaski (11/95, Mars Promotion/KaB Music)
František Sahula: Kyvadlo a jáma (9/97, Save)
Aleš Brichta: Hledač pokladů (6.10.98, Popron)

Compilation Appearances:
"Vzpomínka na ostrovní zemi" on LP Kulhaví poutníci (10/97, Best I.A., & Marta Jandová)

Awards:

1965 Beatman roku
1992 Melodie Awards Awards - Hall of Fame

Milan Broum:

appeared on the LP:

Janek Ledecký: Na ptáky jsme krátký (10/92, Popron)
Hattrick: Hattrick (5/00, Popron Music)

Milan Peroutka:

appeared on the LP:

Janek Ledecký: Na ptáky jsme krátký (10/92, Popron)

Pavel Cgamestina:

directed by TV performanceu Divadlo plné hudby (1979)

Press References:

&musiQ
YearIssueDatePageColumnType
200210 70Livegig review
200211 69Livegig review
20031 82Novinky - Atd.album review
Bang!
YearIssueDatePageColumnType
19943726.10.19944Big Bang!
19944307.12.199412album review
19951421.07.199513CD,MC Bang!album review
19951421.07.199515Live Bang! - Rockové Hranice '95gig review
19952308.12.19955Big Bang!
Big Beng!
YearIssueDatePageColumnType
19971227.03.199725Forum kritikumalbum review
19982920.08.199824Forum kritikumalbum review
19982920.08.199825Forum kritikumalbum review
1999328.01.19996Infokus
19992712.08.19998Infokusinterview
19994018.11.199926Forum kritikumalbum review
19994309.12.19994interview, discography
2000113.01.200016Livegig review
20001420.07.200021Live - Noc plná hvězdgig review
2001903.05.20016Infokus
20012025.10.200110Infokus
20012306.12.200135Forum kritikumalbum review
2002507.03.20028Infokus
2002621.03.200214Livegig review
2002818.04.200249Kniha
20021627.09.20028Infokus
20021627.09.200243Forum kritikumalbum review
20021808.11.200235Livegig review
Gramorevue
YearIssueDatePageColumnType
19886 16Z pódiagig review
19897 10Recenzealbum review
Melodie
YearIssueDatePageColumnType
19793 73single review
19793 93album review
19799 286gig review
19806 169single review
19806 186
19808 244gig review
198010 297single review
198011 333
198011 350album review
19817 195gig review
198110 297single review
19822 37interview
19822 43single review
19828 254album review
198211 329single review
19833 77profile
19834 126album review
198311 350album review
19898 253Recenzesingle review
198911 347Recenzealbum review
19918 29Recenzealbum review
19928 28Retroprofile, discography
19929 31Recenzealbum review
199212 12
19934 30Recenzealbum review
19934 36Recenzealbum review
Rock & Pop
YearIssueDatePageColumnType
1990703.08.199026LP,MC,CD,demoalbum review, demo review
1991104.01.199110Deska desekalbum review
19911107.06.199120Recenzealbum review
19911419.07.199122Livegig review
1992904.05.19926Pelmel
1992904.05.199228Recenzealbum review
19922618.12.19920profile, interview, album review, gig review, discography
1993115.01.199331Live - Pražské rockové dnygig review
1993229.01.199331Livegig review
19931303.07.199328Recenzealbum review
19942208.11.19943Hot
19942520.12.199431Livegig review
1995231.01.199531Livegig review
1995314.02.199528Recenzealbum review
19951106.06.199530Live - Benefiční koncertgig review
19951304.07.199531Livegig review
19952010.10.19953Hot
19952207.11.199530Livegig review
19965 87Recenzealbum review
199611 95Recenze - Video
19973 106Recenzealbum review
19975 108Recenzealbum review
19979 114Recenze - Reedicealbum review
19982 121Recenze - Film & Video
19988 107Recenze - Novinkyalbum review
19993 104Recenze - Novinkyalbum review
19996 64Bigbítové šlápotyprofile
19997 64Bigbítové šlápotyprofile
19998 16Pelmel - Jedem, pásy se točí!interview
199911 10Rock & Top
199912 107Recenze - Novinkyalbum review
200010 94Livegig review
20015 17Pelmel
20016 106Recenze - Novinkyalbum review
200111 16Pelmel
20042 75Recenzealbum review
20042 91DVD
20047 74Recenzealbum review
200411 82Vykopávkyalbum review
20055 74Reedicealbum review
20069 67Recenzealbum review
200610 15interview
200612 65Recenzealbum review
200612 88Livegig review
20072 62Recenzealbum review
200710 60Recenzealbum review
20082 64Recordalbum review
20084 66Recordalbum review
20089 58Recordalbum review
20125 90Livegig review